Robosan Logo
 
CNC ve PLC uygulamalarınızla ilgili verebildiğimiz hizmetler;

Gerekli motor, PLC, CNC kontrolör veya motion kart seçimi;

 

Talebiniz üzerine firmanızı ziyaret ederek ücretsiz fizibilite yapabilir, eksen kontrol ve CNC uygulamalarında her bir eksenin statik ve kinetik ataletlerini hesaplayarak gerekli tork ve atalet değerlerini çıkartabilir ve sistem için optimum servo veya step motor seçimi yapabiliriz. Bu seçimin doğruluğu; sizi gereksiz yere yüksek enerji

tüketen motorlar kullanmaktan veya düşük motor seçimi ile performans yetersizliği ve atıl duruma düşebilecek malzemeler gibi risklerden korur.

 

Piyasadaki genel kanının aksine step motor; sadece servo motorun ekonomik ve geri besleme barındırmayan açık çevrim bir alternatifi değildir. Pek çok makinada step motor kullanımı, atalet ve kullanım şartları icabı servo motordan ziyade tercih edilmesi gerekli iken servo motor kullanılarak hem uygulama maliyeti arttırılmakta hem de o uygulamada, kesin duruş, hız kararlılığı, tuning ve genelde yüksek atalet nedeniyle kullanılan planet redüktörleri gerektirmemesi gibi step motorun pek çok teknik avantajı kullanılamamaktadır. Öte yandan bazı uygulamalarda da servo motorun yerine, uygun maliyeti nedeniyle step motor kullanılarak; serilik, düşük hız ve yüksek enerji sarfiyatı bakımından step motor ve servo motor arasındaki maliyet farkınının çok üstünde verimlilik kayıpları oluşmaktadır.

 

Benzer bir hata da kontrolör seçimlerinde yapılmaktadır. Konuyla ilgili genel kanı; en üst düzey CNC kontrol ünitesinin, yüksek maliyet gözden çıkarılırsa en uygun çözüm olacağı yönündedir. Eksen kontrol uygulamalarıyla ilgili olarak CNC kontrol ünitesi, motion kontrol kartı, ekonomik CNC kartları ve PLC lerle çözüm üretebiliriz. Burada maliyetten önce göz önünde bulundurulması gereken maddeler önem sırasına göre; hız ve hassasiyet ihtiyacı, eksenlerin fonksiyonları, işlenecek modelin sisteme girdisinin hangi formatta

ROBOSAN TEKNİK SERVİS

olacağı ve bu girdi hazırlanırken sarfedilecek emek ve zaman, kalifiye bir operatör gerektirip gerektirmeyeceği ve kullanım kolaylığıdır.

 

Bu seçimlerin yanlış yapılması sonucu; sadece doğrusal ve önceden tanımlanmış birkaç hareket barındıran uygulamalarda evrensel bir CNC kontrolör kullanılarak, hem kontrolör maliyeti, hem gereksiz yere kalifiye operatör ihtiyacı, hem de son derece basit bir kaç hareket için Gcode ve macrolar oluşturmakta harcanacak zaman ve emek kayıpları gibi birçok olumsuzluk yaşanabilir. Oysa bu tarz bir uygulama, eksenlerin hedef pozisyonlarını ve bu pozisyonlara ulaşırken kullanacağı hızları barındıran reçete tabloları kullanılarak basit bir PLC ve operatör panelle çok daha kısa sürede tamamlanacak ve kullanıcı dostu olacaktır. Tersi bir yanlış seçimde de, sistem sık sık güncellenecek kompleks modeller gerektirirken, uygun maliyeti nedeniyle CNC kontrolü yerine PLC veya benzeri bir seçim yapılmaktadır. Bunun sonucunda, teslimat sonrasında işlenecek modellerin üretimi CAD/CAM ortamlarında kolaylıkla yapılabilecekken, her bir model için koordinatların saptanması, arc tipi hareketlerde kopukluklar, kesintiler gibi sorunlar ve zaman kayıpları yaşanabilir.

CNC uygulamalarında danışmanlık;

 

Ülkemizde oldukça aktif bir seyir izleyen CNC router imalatçılığında firmalara verdiğimiz danışmanlık desteği ile çok daha optimum sonuçlar elde edebilmekteyiz. Konuyla ilgili ürün seçiminin yanı sıra sektördeki uzun yıllar sonucu elde ettiğimiz deneyimle, tahrik ve mekanik kuplaj konularında da destek olabiliriz.

ROBOSAN CNC DANIŞMANLIĞI

CNC uygulamalarında yukarda bahsettiğimiz motor ve kontrolör seçimi konularının dışında tahrik mekanizması seçimi ve elemanların kuplajında dikkat edilmesi gereken hususlar, hedeflenen sonuca ulaşmada önemli bir etkendir. Sistemlerde vidalı mil, düz kramayer, helis kramayer ve kayışlı aktarmalar arasında yapılacak seçim; makinanın rijiditesi, hızı, hassasiyeti ve en önemlisi sağlıklı çalışması konularında sonucu belirleyecektir. Bu seçimde de yanlış olan genel kanı en yüksek maliyetli olan seçimin en doğru sonucu vereceğidir. Örnek olarak profil kaynağı ile inşa edilmiş ve sonrasında herhangi bir işleme sokulmamış şase ile en pahalı seçenek olan helis dişli kullanımı, en ileri seviye servo motor ve CNC kontrol ünitesi kullanılsa dahi sonuç başarısızlık olacaktır. Benzer bir şekilde yüksek hız gerektiren bir makinada düşük hatveli bir vidalı mil ile 9000RPM servo kullanılsa dahi, vidalı milin rezonans frekans sınırı, hedeflenen hızın çok altında bir sonuç getirecektir. Tahrik elemanlarının seçimi sonrasında bir diğer önemli etken motorların aksama kuplajıdır. Hatalı bir kuplaj , hassasiyet ve hız kaybı, gürültülü çalışma, motor ömrünün kısalması gibi pek çok istenmeyen duruma yol açacaktır.

CNC uygulamalarında devreye alma;

 

Sıfırdan üreteceğiniz veya revize edeceğiniz CNC lerde ürün seçiminin ardından; pano montajı, pano içi ve pano ile makina arası kablaj, kalibrasyon, servo kazanç ayarları, gerekiyorsa otomatik takım değişim makrosunun yazılması, teslimat ve operatör eğitim sürecinin tamamında yardımcı olabiliriz. Geldiğimiz noktada, konusunda uzmanlaşmış mühendis ve teknisyen ekibimizle, günde 1 CNC devreye alabilmekteyiz.

ROBOSAN PANOLAMA

PLC uygulamalarımız;

 

PLC ile sıcaklık, ağırlık, volümetrik kontrol uygulamaları, dağıtık I/O barındıran uygulamalar, farklı protokollerde birbiriyle haberleşen çok PLC li uygulamalar, SCADA uygulamaları gibi genel otomasyon uygulamalarında yardımcı olabileceğimiz gibi, özellikle PLC ile eksen kontrolü uygulamalarında fark yaratabilmekteyiz. Sözkonusu sistemlerde PLC yi hasasiyet, çevrim süresi ve hız limitleri elverdiğince bir hareket kontrolör gibi kullanabilir, hatta hazırlayabileceğimiz PC arayüzü ile CAD/CAM çıktılarını işleyebilecek şekilde teslim edebiliriz. Başlıca PLC li eksen kontrol uygulamalarımız; dikiş makinaları, ebatlama, boy sürme, tel ve sac büküm makinaları, NC makinalar, conta dökme makinaları, çivi çakma makinaları ve transfer tezgahlarıdır.

 

Eksen uygulamalarında PLC lerin operatör panel ile kullanılması durumunda pozisyonlar, operatör tarafından hem numerik giriş şeklinde, hemde ilgili pozisyonlara manuel olarak gidilerek öğretme metoduyla tanımlanabilir. Bu pozisyon tablosu her bir pozisyon için ayrı ayrı atanabilecek hız bilgisi ve her pozisyondan sonra aktif edilecek çıkışlar, bu çıkışların ne kadar süre aktif kalacağı, gözlenecek girişler gibi seçenekler ile bir reçete tablosuna yazılabilir. Reçeteler isimlendirilerek kaydedilebilir ve kullanılacağı zaman geri çağrılabilir. PLC lerimiz tek bir gövdede en fazla 4 eksen tahrik edebilmekte ve bu 4 eksen lineer enterpole bir şekilde çalıştırılabilmektedir. Daha çok eksen gerekmesi durumunda ise PLC ler arası yüksek haberleşme kurarak sınırsız ekseni kontrol edebilmekteyiz.

 

PLC leri operatör panel yerine uygulamaya özgü inşaa edebileceğimiz PC yazılımı ile de kullanabiliriz. Eksen kontrol uygulamaları genelde yüksek hızlı çıkışlar ve encoder okumak için yüksek hızlı girişler gerektirmekte. Bu tip uygulamalarda PLC üreticilerinin hazırlanacak PC yazılımları ile iletişim kurmaları için sundukları OPC server haberleşme hızları yetersiz kalmaktadır. PLC li eksen uygulamalarında yarattığımız farklardan biri; PLC lerle PC arasında OPC server yerine, doğrudan ve daha gerçek zamanlı iletişim kurabilmemizdir. Ayrıca PC arayüzü ile PLC kullanımında, operatör panelli kullanıma ek olarak pozisyonlar; CAD ortamında oluşturulacak çizimlerden okunup PLC ye aktarılabilmektedir. DXF, PLT, HPGL gibi formatlardan line, arc, point verilerini okuyup PLC ye ilgili pozisyonları aktarabilmekte ve uygulamalarımızda çalışmayı 3 boyutlu olarak görüntüleyip, çalışma anında görüntü üzerinde simülasyon yapabilmekteyiz. Ayrıca reçete kaydı konusunda operatör panellerden çok daha büyük HDD kapasitesi sayesinde, hem daha uzun hem de çok sayıda reçete , txt veya xml gibi evrensel bir formatta bilgisayara kaydedilebilmektedir.